Zeolit Nedir?

Zeolitler kristal yapıda hidrasyona uğramış aluminyum silikatlardır.

Milyonlarca yıl önce, volkanların patlaması ile ortaya çıkan kül ve lavların, göl veya deniz suları ile kimyasal reaksiyona girmesi sonucu oluşmuşlardır. Zeolitlerin oluşumu sırasındaki sıcaklık – jeolojik konum – su/kül oranı gibi değişiklikler, onların kompozisyonlarına benzersiz özellikler katar. Farklı kompozisyonlara sahip 42 zeolit türü vardır. Klinoptilolit, endüstriyel boyutta en çok kullanılan ve en fazla ticari öneme sahip türüdür. Manisa/Gördes havzasında bulunan Klinoptilolit %95 saflık oranına sahiptir. Peki zeolit nedir?

Zeolitlerin kafes şeklindeki yapısı, iyon değişimi ve kimyasal reaksiyonlar için geniş iç ve dış yüzey alanı oluşturmaktadır. İçindeki gözenekler hacminin %50’sini kaplar. Bu gözenekler moleküler elek işlevi görürler. Zeolitler doğal olarak negatif yüklüdür ve yüksek iyon değiştirme kapasitesine sahiptir. Gözenekli yapısı ve yüksek iyon değiştirme kapasitesi sayesinde birçok çeşit gazı ve kokuyu; suyu ve nemi; petrokimyasal maddeleri, düşük düzeyde radyoaktif elementleri, amonyumu, toksinleri, ağır metalleri ve pek çok solüsyonu tutma ve soğurma özelliğine sahiptir. Çevre dostu yapısı ve düşük maliyeti ile zeolit (klinoptilolit) günümüzde birçok endüstriyel alanda ve çeşitli çevre projelerinde kullanılmaktadır.

Ülkemiz zeolit madenleri açısından zengindir. Zeolitin pek çok çeşidi vardır. Clinoptilolite cinsi ve saflık derecesi yüksek olan zeolitler detoks amaçlı içmek için uygundur. Ülkemizde çok bilinmese de yurtdışında yaygın olarak kullanılmaktadır. Japonya nükleer patlamasında, toprak ve binalar radyoaktivite yayılımını azaltmak için zeolit ile kaplanmıştır.

KULLANIM ALANLARI:

Zeolitin Faydaları

Bağırsak duvarını iyileştirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Şişlik, geçirgen bağırsak gibi semptomlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bedenden ağır metal atılımını sağladığı kanıtlanmıştır.

Radyasyona karşı koruyucudur, içilmesi bedeni elektromanyetik radyasyondan korurken, ortamda zeolit taşlarının bulundurulması ortamdaki radyasyonu da nötrlemektedir.

Normal ve yağlı ciltler için. Derinlemesine temizler ve detoksifiye eder, sivilce ve siyah noktaların temizlenmesine yardımcı olur. 3 çay kaşığı Zeolit’i 1 çay kaşığı suyla karıştırın. Yukarı ve dışa doğru nazik bir masaj hareketiyle yüzünüze uygulayın. İyice durulayın. Derinlemesine temizler ve detoksifiye eder, sivilceleri ve siyah noktaları temizler, pul pul dökülür, genişlemiş gözenekleri sıkılaştırır, aydınlatır ve berraklaştırır, leke tedavisinde etkilidir, yumuşatır ve yatıştırır.

Yara tozu olarak geçen yatalak hastalarda kullanılan pudraların içeriği ağırlıklı zeolitten oluşmaktadır.

Ağız bakım ürünleri hazırlamada, diş macunu, ağız gargarası vb. kullanımı yaygındır.

Cilt bakım maskesi, krem, losyon olarak kullanılabilir.

Böcek ısırık ve sokmalarında bölgeye zeolit tozu kullanılır.

Güneş yanığı ve küçük yanıklar: Güneş yanığını hafifletmek için ince Zeolit ​​tozu ve su ile macun hazırlayın. Yanık bölgeyi yatıştırmaya, ağrıyı gidermeye, ısıyı dışarıya çekmeye, kızarıklığı gidermeye ve su toplamasını önlemeye yardımcı olur. Zeolit, ölü deri hücrelerinin atılmasına yardımcı olur, ardından güneşten zarar gören hücreleri onarmaya ve gençleştirmeye yardımcı olur.

Evcil hayvan çizikleri ve küçük kanamalarda zeolit tozu kullanılır.

Tahriş olmuş ve iltihaplanmış diş etlerinde, diş ağırsında zeolitli su ile gargara yapılır.

Alkol alımından önce veya sonra zeolitli su içilmesi önerilir.

Ayak kokusu, mantar gibi sorunlarda bölgeye zeolit tozu ve su ile hazırlanan macun bir hafta uygulanır.

Ter kokusu için bölgeye zeolit tozu kullanılır.

Zeolit ile hazırlanan ayak banyosu veya küvet suyu, bedeni detoksifiye etmeye yardımcı olur.

Zeolit Evde Nasıl Kullanılır?

Sigara içilen evlerde, büyük bir kase Zeolit yerleştirin. Zeolit’i yeniden etkinleştirmek için haftada bir kaseyi dışarıya çıkarın, karıştırın ve birkaç saat güneşte bırakın. Ağır atmosferler için, aktiviteyi artırmak amacıyla  Zeolit taşlarına su püskürtün. Sigara içiyorsanız, kadmiyum gibi zararlı ağır metallerden kurtulmak için ağzınızı çalkalayın, gargara yapın ve Zeolit ​​içiniz.

Kurutmak ve kokuları gidermek için kalıcı nemli alanlara Zeolit ​​serpin. Mutfak lavabosunun altına, buzdolabına veya neme ve kokuya eğilimli başka bir yere bir kase Zeolit ​​tozu veya taşı koyun.

Çöp torbasının altındaki mutfak çöp kutusunun altına yaklaşık 1 cm Zeolit ​​tozu serpin.

Sebzelerinizi zararlı kimyasallardan arındırır. Zeolit ile sebze yıkanması en güvenilir yöntemlerdendir.

Yağlı tavalarınızın üzerine zeolit serpin, zor lekeleri temizlemeyi kolaylaştırır.

Çamaşır leke çıkarıcı: Küçük bir kova suya 1-2 çay kaşığı Zeolit ​​tozu ekleyin, kirli çamaşırları birkaç saat veya bir gece bekletin.

Çamaşırdaki kir ve bakterilerin temizlenmesine yardımcı olmak için yıkama yüküne 1-2 çay kaşığı Zeolit ​​ekleyin, aynı zamanda çamaşırları yumuşatır.

Ev yapımı bulaşık ve çamaşır makinesi deterjanlarınıza zeolit ekleyebilirsiniz. Bu çamaşır ve bulaşıkları kirli elektrik radyasyon yükünden korurken, aynı zamanda zor kirlerifn daha kolay çıkmasını sağlar.

Evcil Hayvan Dostlarımıza Nasıl Kullanılır?

Evcil hayvanınızın ıslak mamasına (hayvanın büyüklüğüne bağlı olarak) ¼ ila 1 çay kaşığı Zeolit ​​tozu ekleyin veya bir kase suya 1-2 çay kaşığı ekleyin ve evcil hayvanınızın normal su kabının yanına koyun. Su seviyesi düştüğünde daha fazla su ekleyin. Zeolit ​​suyunu birkaç günde bir değiştirin.

Dostlarımızın vücut direncini arttırırken, sindirim sistemlerinide düzene sokabilirsiniz.

Koku Giderme – Kokuyu gidermek için kedi kum tepsisine Zeolit ​​tozu ekleyin.

Kedi kumu olarakta zeolitin farklı formlarını kullanabilirsiniz. Ayrıca yara tozu olarakta zeoliti tercih edebilir yaraların enfeksiyon kapmadan hızlıca iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

Akvaryum filtresi olarakta zeolitin granül formları kullanılmaktadır.

Sadece evcil hayvanlarda değil besi hayvancılığında ve kümes hayvancılığında da kullanılan zeolit çiftçimizinde her zaman yanında.

Tarım ve Çevre

Gübreleme faaliyetlerinde de zeoliti güvenle kullanabilirsiniz. Çim besini olarakta kullanılan zeolit doğal yollarla bahçenizi istediğiniz yeşil formuna getirir.

Kanalizasyon atıklarının filtrelenmesinde de zeolit minareli kullanılmaktadır.

Yaşantımızın her alanında yere sahip olan Zeolit çok tanınmasada çevremizde bize dokunan her yerde kullanılmaktadır. Semedis olarak Doğal Zeoliti sizlerle buluşturmaktan mutluluk duymaktayız.